top of page

AI is mensenwerk

De juiste mensen en de juiste technologie inzetten.

Generatieve AI kan verschillende voordelen bieden voor zowel bedrijven als werknemers. Maar organisaties moeten zich tijdens het opschalen van de technologie wel realiseren dat een mensgerichte aanpak hierbij cruciaal is. Alleen dan ontstaat voldoende vertrouwen binnen de organisatie ten aanzien van generatieve AI.


Ai is mensenwerk lion
AI is mensenwerk

Er wordt wel eens geopperd dat technologie het potentieel heeft om mensen op termijn overbodig te maken, maar in een antifragiele cultuur is er juist een glansrol voor mensen weggelegd. Elon Musk gaf een tijdje geleden zelfs toe dat hij verkeerd was om bij Tesla alles te willen automatiseren en dat hij de impact van mensen onderschat heeft. Machines zijn in staat om complexe taken te verrichten die voor ons gewoon onmogelijk zijn. Ze kunnen in één seconde ontelbaar veel berekeningen verwerken en op basis hiervan de juiste beslissingen nemen. Maar ze beschikken niet over de creativiteit en het gezond verstand van mensen.


Het is net die creativiteit die we met technologie naar een hoger niveau kunnen tillen. In een klassiek, robuust systeem werken mensen de hele tijd binnen de hokjes van strak uitgetekende procedures. Als we die processen gaan automatiseren, hebben ze plots tijd om een veel waardevollere bijdrage voor de organisatie te leveren. Ze kunnen ‘wat als’-vragen stellen en zo nauwkeuriger bepalen welke problemen ze met behulp van data en AI willen oplossen. 

De juiste mensen en de juiste technologie inzetten.


Artificiële intelligentie zal onze problemen niet rechtstreeks oplossen, maar met de juiste mensen en processen kan technologie de algemene conditie van organisaties verbeteren. Zo kunnen organisaties steviger in de schoenen staan en de concurrentie zelfs voorbij streven.Commentaires


bottom of page